Zelf uitgeven: reguliere uitgever of zelf doen?

Er was ooit een tijd dat je als schrijver weinig keuze had: je kon je manuscript opsturen naar een uitgever in de hoop gepubliceerd te worden of het bleef voorgoed in de kast liggen, die tweehonderd met de hand geschreven blaadjes. De meeste schrijvers willen toch gelezen worden en dus stuurden de meesten het op naar een uitgever. Maar dat hoeft al jaren niet meer, want tegenwoordig is het zo makkelijk om zelf te doen.

Zelf moest ik ook deze keuze maken en ook al is mijn boek nog geen boek, maar slechts een manuscript, toch vond ik dat ik dit al moest beslissen voor het verhaal klaar is.

Mijn keuze
Jaren geleden toen Printing On Demand net op kwam, besloot ik al: ooit wil ik minstens een boek zelf uitgeven. Maar ik zette dat toen niet door, want ja, hoeveel wist ik er nou van als achttienjarig wicht die nog nooit een uitgever binnengestapt was? Die nog nooit iets opgestuurd had. Bovendien hielden de kosten me tegen, want als je het zelf doet, moet je alles zelf betalen. ‘Bovendien,’ fluisterde men, ‘zelf uitgegeven boeken zijn te slecht voor een normale uitgever.’

Inmiddels zijn we jaren verder en weet ik iets meer dan toen. Ik heb – door mijn boekenblog – meer contact met uitgeverijen en heb er ook wat van binnen gezien. Ik heb een verhaal gepitcht (en ik mag het opsturen), een positieve afwijzing (wel potentie, maar nog niet volwassen genoeg) binnen gehad, meegedaan aan wat schrijfwedstrijden. Natuurlijk is dat nog steeds erg weinig ervaring in vergelijking met sommige anderen, maar inmiddels sta ik een stuk sterker in mijn schoenen dan als achttienjarige.

Het boek dat uiterlijk volgend jaar mei uit moet komen van mijn hand, ga ik self publishen. Niet omdat het te slecht zou zijn voor een uitgever, want ik heb het simpelweg niet opgestuurd. Maar omdat het genre – New Adult – te weinig wordt uitgegeven en wat er wel wordt uitgegeven, is vooral vertaald werk. Bovendien zie ik meer en meer om me heen hoe fijn het is om alles zelf te kunnen beslissen nu ik met steeds meer schrijvers omgaan die het zelf doen of deels. Een enkeling is hybride; geeft uit bij zowel een uitgever als met selfpublishing.

Voor- en nadelen van selfpublishing
Er zitten genoeg voordelen aan om te publiceren bij een reguliere uitgever. Of zoals een overbekende voetballer ooit zei: ‘Elk nadeel heb ze voordeel.’ Toch zitten aan selfpublishing ook genoeg voordelen. Die gerenommeerde uitgever is allang niet meer de heilige graal voor een schrijver. De meesten willen gewoon gelezen worden en hun boek in de boekenkast kunnen zetten.

Maar wat mijn keuze hoeft te zijn, is niet per se die van iemand anders. Die keuze is sowieso aan jou, dat kan niemand anders beslissen. Toch vind ik het fijn om op een rijtje te zetten wat mij uiteindelijk over de streep heeft getrokken om het heft in eigen hand te nemen.

Voordelen van selfpublishing
Je bepaalt alles zelf van voor- tot achterkant
Je kunt het op je eigen tempo doen
Je houdt alles in je eigen hand
Je houdt uiteindelijk meer inkomsten over

Er zitten ook nadelen aan zelf uitgeven, meer dan genoeg, maar dat geldt net zo goed voor uitgeven bij een uitgever, ook dat is niet zaligmakend.

Nadelen van selfpublishing
Je moet zelf een heel netwerk opbouwen, iets dat uitgeverijen al hebben. Tip: gebruik boekbloggers hiervoor. Tip 2: Verdiep je erin of die blogger jouw genre leest en spreek hem aan met zijn/haar voornaam in plaats van ‘Hoi blogger!’
Jij loopt risico, dus als je boeken niet lopen, kost het je geld
Je moet een hoop investeren. Denk aan dingen als: de cover, redactie, maar ook het aanvragen van een isbn en een domeinnaam
Zelfgepubliceerde boeken hebben nog altijd een slechte naam

Zelf heb ik het misschien iets gemakkelijker dan sommige andere selfpublishers, omdat ik al een aantal jaar een boekenblog heb en daar dus ook wel een netwerk heb opgebouwd inmiddels – al lezen de meeste bloggers vooral Young Adult – en gezien heb wat je als auteur vooral niet moet doen om aandacht te krijgen.

Toch ben ik van mening dat selfpublishing alleen maar goed is, dat dat de nieuwe manier wordt. Een boek uitgeven was nog nooit zo eenvoudig. Ook met platforms als The Black Sheep Indie, een heel fijn concept en zeker voor de indie schrijvers.

Heb jij als een keuze gemaakt? Ga je het zelf doen of toch een poging wagen bij een uitgever?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *