‘Dit verhaal is te goed om niet op te schrijven.’

‘Dit verhaal is te goed om niet op te schrijven.’

Zeist- Liz Hartevelt schreef haar New Adult-debuut Ongetemd, maar gaf het ook meteen uit. Selfpublishing is helemaal in in de boekenwereld. Bekende auteurs als Paulien Cornelisse en Carry Slee zijn nu ook deels indie-auteurs zoals dat heet. Traditionele uitgevers nemen anno 2018 een andere plek in op de boekenmarkt.

Een schrijver is nu ook ondernemer

Voor de meeste schrijvers is het een logische stap om naar een reguliere uitgever te stappen zodra hun boek af is. Slechts 1% van de stapel wordt echter opgepakt en uitgegeven. En selfpublishing heeft nog altijd een slecht imago in Nederland, want ‘dat zijn toch boeken die een uitgever te slecht vond’? Toch gaat die vlieger niet altijd op.

Hartevelt besloot echter meteen: dit kan ik zelf zonder tussenkomst van een uitgever. ‘Ik heb in mijn omgeving een aantal voorbeelden van en dat gaf mij genoeg moed om het ook te doen.’

Ongetemd

Ongetemd is een New Adult-roman. Dit wil zeggen dat het een verhaal is over twee jonge mensen die aan het begin staan van een nieuwe fase in hun leven. Ze moeten plannen gaan maken voor de toekomst, maar ook gebeurtenissen uit het verleden een plaatsje in hun leven geven.

New Adult is een genre dat is overgewaaid uit Amerika en focust zich op de doelgroep van 18-30. Hartevelt: ‘Dit genre past me goed. Het verhaal dat ik wilde vertellen, behandelt thema’s die op deze doelgroep van toepassing is. En ik wil dingen als zelfbeschadiging bespreekbaar maken.’

Hartevelt kreeg de inspiratie door aan een RPG (Role Playing Game) mee te doen. ‘Mijn personages kwamen zo binnenwandelen met een verhaal en ik wist dat ik dit verhaal op móést schrijven, want het was te goed om te laten gaan.’

Het dagelijks leven

In het dagelijks leven is Hartevelt postbode in Zeist. ‘Fulltime schrijven lijkt me in theorie heel leuk, maar ik denk dat ik in de praktijk minder schrijf dan nu en mijn tijd vul met kattenfilmpjes.’ Daarnaast runt ze een boekenblog, pluizenbol.nl, met onder andere boekenrecensies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *