Dus je hebt een verhaal geschreven en wilt weten wat andere mensen daarvan vinden, maar je hebt niemand die voor je wil proeflezen? Goed nieuws! Voor een klein bedrag (afhankelijk van het woordenaantal en wat je precies verwacht) wil ik voor je proeflezen. Ik ben eerlijk en best kritisch (behalve als het extreem goed is), dus je moet geen ‘oh, wat mooi! Wat goed geschreven!’ verwachten.

Moet het verhaal af zijn?
Nee, het mag ook een stukje van een verhaal zijn, dat is jouw keuze. Let er dan wel op dat ik eventuele vragen over het verhaal wellicht minder goed kan beantwoorden.

In welke taal lees je?
Ik lees enkel in het Nederlands, omdat ik in andere talen meer moeite heb en dingen zal missen. Dat is zonde van je geld als ik dat wel doe.

In welk genre proeflees je?
Mijn voorkeur gaat uit naar roman, New Adult (contemporary en (urban) fantasy) en Young Adult (contemporary en urban fantasy), omdat ik deze het meeste lees. In principe lees ik ook andere dingen, maar daar ben ik minder in thuis en dat kan het commentaar beïnvloeden.

Wat krijg ik en wat zijn de kosten?
De kosten zijn afhankelijk van twee dingen: hoe ik lees (globaal of nauwkeurig) en hoeveel woorden je hebt.

Globaal lezen
€ 0,12/1000 woorden

Bij het pakket ‘globaal lezen’ lees ik als niet al te kritische lezer en zal ik alleen de hoognodige taal- en stijlfouten eruit halen. Deze zal ik als opmerkingen verwerken in het document (in Word).

Ook haal ik de meest opvallende punten eruit, maar zal ze alleen in het korte leesrapport van maximaal 2 A4’tjes beantwoorden, net als de vragen van de auteur en een korte mening geven over het verhaal.

Nauwkeurig lezen
€0,23/1000 woorden

Bij het pakket ‘nauwkeurig lezen’ maak ik opmerkingen in het document (in Word) bij alle dingen die ik onduidelijk vind of waarvan ik vermoed dat ze fout zijn.

Ook ontvang je hier een uiteindelijk lezersrapport van maximaal 10 A4’tjes waarin ik de dingen aan zal geven die me vaak zijn opgevallen, maar ook wat mijn algemene indruk van het verhaal is en de eventuele vragen van de auteur.

Nauwkeurig lezen uitgebreid
€ 0.35/1000 woorden

Bij het pakket ‘nauwkeurig lezen uitgebreid’ maak ik opmerkingen in het document (in Word) bij alle dingen die ik onduidelijk vind of waarvan ik vermoed dat ze fout zijn.

Ook ontvang je hier een uiteindelijk lezersrapport van maximaal 10 A4’tjes waarin ik de dingen aan zal geven die me vaak zijn opgevallen, maar ook wat mijn algemene indruk van het verhaal is en de eventuele vragen van de auteur.

Daarnaast is een eventueel brainstormgesprek via Skype (tekst) of Discord (tekst) mogelijk om het over je verhaal en het commentaar te hebben. Bij dit pakket krijg er 1 gratis van 1 uur.

Proeflezen andersoortige teksten
€0.95/1000 woorden

Bij het pakket ‘Proeflezen andersoortige teksten’ gaat het om teksten die geen fictie zijn of geen onderdeel van een manuscript. Hier kan bijvoorbeeld een blog of column onder verstaan worden.

Let op!
Ik ben geen redacteur en ik doe dus ook geen redactie, maar er zijn gelukkig een heleboel redacteuren die dit een stuk beter kunnen dan ik. Wel zal ik fouten die ik tegenkom markeren. Dit kan spelling zijn, maar bijvoorbeeld ook een inconsistentie in het verhaal. Ik raad je wel aan om in een later stadium een redacteur in te huren.

Werkwijze
Ik zal een tekst van maximaal 2000 woorden (bij voorkeur 1 hoofdstuk) gratis proeflezen om te kijken of mijn werkwijze bij jou past. Voor vragen of een vrijblijvende offerte: lizhartevelt@gmail.com.

Boeken die ik al proeflas
Chaos & Structure – Mariëlle Brouwer
Wild & Structure – Mariëlle Brouwer
Lust & Structure – Mariëlle Brouwer

Zilveren vleugels – Vanessa Gerrits
Verstrengelde vleugels – Vanessa Gerrits